Image

Womens Harbest

Friday, January 13, 2023
Gökçen Örtülü
Harika kadınların ellerinden çıkan bu büyülü ürün hakkında detaylar ve demleme reçeteleri.

Image

 

Kahve denince akla ilk gelen ülkelerden olan Kolombiyanin en meşhur bölgelerinde yetişen bu çekirdekler adından anlaşılacağı gibi bir grup kadının marifetli ellerinden çıkmakta. Kahve çekirdeklerinin üretiminde baştan sona kadınların rol aldığı bu çiftlik kahve kalitesi ve hasat tutarlılığında üst düzey bir reputasyona sahip. 

Womens Harbest bir grup girişimci ruhlu emekçi kadınların kaliteli kahve amacıyla en olgun kahve meyvelerini elle seçip ayıklayarak, tüm üretim sürecinde tutarlı bir şekilde kaliteyi önemsemesiyle üretiliyor. Bu kahve tarlalarının etrafında bulunan yeşil limon ve lezzetli portakal ağaçları içeçeğiniz kahvenin tadı hakkında ipuçları veriyor.Womens Harbest iyi bir Kolombiya kahvesinin olmazsa olmazı olan narenciye notalarını barındırırken bitişte ve aftertaste te harika bir karamel ve kakao esintisi vaadediyor. 

Çiftlik ve Bölge 

Womens Harbest Kolombiya’nın başkenti Bogota’nın kuzeybatısında kalan Caldas departmanında yetişiyor. Kolombiya dan ülkemize gelen birçok kahvenin ihracatcısı olan La Meseta bu kahveyi kadın kooperatiflerinden tedarik ediyor. Çiflikte caturra, castillo, naranjal gibi Kolombiya varyeteleri görülmekte. Ekim ve Ocak ayları arasında asıl hasat toplanırken Nisan ve Haziran ayları arasında ara hasatta yapılabiliyor. Üretim sürecinde birden fazla kadın kooperatifinin görev yaptığı bu ürün 1500-1800 metre rakımda yetişen kahve ağaçlarından elle toplanarak hasat ediliyor. Hasat sonrası işlem olarak kahve çekirdekleri yıkanıyor ve ideal nem oranına gelene kadar yüksek kahve yataklarına güneş ısısı ile kurutuluyor. Bu kahve için belirlenmiş olan nem oranı ise %12. La Meseta bünyesinde çalışmalarını sürdüren SCAA (Specialtyi Coffee Assocation America) üyesi Q grader Jamilena Norena Rivas bu kahvenin tadım skorunu 82,75 olarak belirlemiş.  

Demleme Reçeteleri


V60 

20 gr kahve\320 gr su tercihen 60-80 ppm aralığında. 94° sıcaklığında. 

Cmd red clix 35 click (orta ince arası öğütüm) 

Ön demleme için 45 gr su 40 saniye bekleme. 

2:30-2:45 demleme süresi 

Bu reçete sonucunda dengeli bir gövde, düşük bitter tatlar, ve orta üstü asidite sizleri bekliyor. Narenciye ve limon notaları hissedilirken kakao notaları damağınızı mest edecek. Afiyet olsun! 


Filtre Kahve Makinesi 

Fincan başına 1,5 yemek kaşığı(12 gr) öğütülmüş kahve 

Fincan ölçüsü ile oda sıcaklığında su. 

Bu reçete sonucunda yüksek gövde ve daha karamelize bitter tatlar hissedecek, ağzınızda uzun süre karamel tadı bırakacak bir fincana ulaşacaksınız. Afiyet olsun! 

Aeropress 

Ters demleme yönteminde 

Cmd red 22-24 click ayarında öğütülmüş 16 gr kahve (espressodan biraz daha kalın) 

Aeropressi ters şekilde yerleştiriyoruz 

Kahveyi ekleyip (16 gr) üzerine 90° 50 gr yumuşak su (tercihen 60 ppm) ekleyip 15 sn bekliyoruz ardından bir 50 gr daha ekleyip espresso kreması kıvamı görene kadar karıştırıyoruz (yaklaşık 10 sn) 

Karıştırdıktan sonra kalan kısmı suyla doldurup hiç beklemeden ters çevirip bardağa basıyoruz. 

Bu reçete sonucunda yuvarlak kremamsı bir gövde soğudukta kalitelli bir asidite ortaya çıkaran bir fincan ile karşılaşacaksınız. Afiyet olsun! 

Kavurma derecesi olarak orta seviyede kavurduğumuz bu kahveyi tüm demleme yöntemleri ile deneyimleyebilirsiniz. Biz en çok yakıştırdığımız ve yaygın kullanılan 3 farklı demleme yöntemi için reçeteler oluşturduk. Bunlar dışında bir demleme yöntemi denemek ve bizden tavsiye almak isterseniz lütfen bize ulaşın.