Image

Monteblanco Çiftliği ve Purple Caturra

Thursday, January 26, 2023
Gökçen Örtülü
Saygıdeğer bir çiftliğin hikayesi ve bu çiftlikte yetişen Purple Caturra cinsi kahvenin perde arkası...

Image

 

Monteblanco çiftliği, Acevedo Eyaleti, San Adolfo Bölgesi’nde, deniz seviyesinden 1730 m yükseklikte, La Tocora yöresinde yer alıyor. Çevresinde, Kolombiya Tabiat Parkları sisteminin 59 korunan alanından biri olan Cueva de los Guácharos parkı var. Aynı zamanda, Suaza nehri vadisi ve sunduğu kaynaklar oldukça yakın, doğayla iç içe. 

Monteblanco, Rodrigo Sánchez Valencia’nın dedesiyle birlikte başlattığı, geleneksel yöntemle kahve yetiştirilen bir aile çiftliği. 14 hektarlık bir alana sahip olan çiftlik birden fazla çeşidin ideal şartlarda yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Geisha, Pink Bourbon, Pacamara, Purple Caturra, Red Caturra vb. birçok çeşit yetiştiriliyor. Bu sayede çiftlik en yetkin tadımcılar tarafından tanınan, tercih edilen, ideal fiziksel ve duyusal profile sahip, benzersiz kahveler üretiyor. 

Çiftlikte yıllık ortalama sıcaklık 16-22 °C aralığında. Işıklanma süresi yıllık 1700 saat. Çiftlik sınırları içinde sulu işlem tesisi ve çiftliğin üst kısmında kurutma tesisi bulunuyor. Sulu işlemler kapsamında kahve, meyvesinden ayrılıp fermente ediliyor. Sonrasında yıkanıyor ve kurutma tesisinde kurumaya alınıyor. Çiftlikte hem kerevetlerde hem örtü altında, gölgede kurutma imkanı bulunuyor. Soğuk fermantasyon yöntemine özel olarak kullanılan bir soğutucu da bulunuyor. 

Çiftlik 2019’da Yara Şampiyon Programı’ nda Purple Caturra ile önce birincilik ardındanda üçüncülük kazanmış. Bu programda verilen ödüllerin amacı her sene tutarlı ve yüksek kalitede kahve üretme motivasyonu kazanmak, kahvenin hakettiği değeri görmesi ve yüceltilmesi. 

1Caturra türü için ise Brezilya’dan çıkmış değişime uğramış bir Bourbon türü diyebiliriz. Ağaçların boyunun Bourbon kadar uzun olmaması kahveleri elle toplamaya daha elverişli kılıyor. Çoğunlukla meyveler sarı yada kırmızı renkte görülürken Monteblancoda ki ağaçlarda mor renkte görülmekte. Caturra türünün fincana etkisi olan parlak asidite ve orta-yuvarlak gövde bu kahvede de görülürken, damağınızda enfes bir vişneli çikolatalı pasta tadı bırakacak. 

Natural proses için meyveler 24-28°Brix ve 5.5-5.9 pH’a eriştiğinde hasat edilir. Torbalar içerisinde 30 saat fermantasyona bırakılır. Su yardımıyla düşük yoğunluklu çekirdekler ayrıştırılır. İlk 6 gün doğrudan güneş ışığı altında, sonrasında 20-23 gün gölgede kurutulur. 

Bu kahve için demleme reçeteleri ise şu şekilde; 

V60 

Commandante Red clix 35 click 

18 gr kahve 94° , 288 gr su (1\16, 60 ppm) 

36 gr 30 sn ön demleme, 

2:30 bitiş. 

Bu reçete ile kalitesi yüksek bir asidite, orta üstü gövde, yoğun erik ve çikolata tatları elde edeceksiniz.  

Aeropress 

Ters metod 

16 gr kahve 

Commandande red clix 20 click 

200 gr su 88° 

50 gr su ile ön demleme yapıp 20 saniye bekledikten sonra bir 50 gram su daha ekleyip 15 saniye kadar hızlıca karıştırın. 

Ardından kalan 100 gr suyuda ekleyip hiç beklemeden fincanınıza basın. 

Bu reçete ile daha düşük gövde ve daha yüksek bir asidite ile karşılaşırken baskın vişne ve sütlü çikolata tatları ön planda olacaktır. 

Kaynak: https://www.mckinlay.com.tr/