Image

Kahve Hasatı Hakkında

Monday, December 12, 2022
Alper Kantar
Kahve Hasatı Hakkında

Image

 

    Dünyada kahve tarımına uygun 70’e yakın ülke bulunmaktadır. Bir kahve ağacının yetişmesi 3 yıl ila 7 yıl arası sürmektedir. Kahve ağacı olgunluğa eriştiğinde boyu 5 metreye kadar ulaşmaktadır ancak tarımının kolay yapılabilmesi için çoğunlukla budanarak boyu 1,5 metreye kadar indirilir. Kahve ağaçları yetiştirilirken topraktan kolay beslenebilmeleri için 1,5 metre ila 2 metre mesafelik boşluklar bırakılarak yetiştirilirler. Ortalama bir kahve ağacı 2 kilogram ile 3 kilogram arası kahve meyvesi üretir. Kahve ağacı olgunluğa eriştiğinde kahve meyveleri dallarından toplanmaya hazır hale gelir. Kahve meyvesi dıştan içe doğru kabuk, meyve eti, zamk, parşömen, kahve çekirdeği kısımlarından oluşur. Kahve ağaçları genellikle yılda bir kez ürün verirken hasat dönemleri 2-3 aylıktır. Kuzey yarım kürede yer alan ülkelerde hasat Eylül-Mart aralığındayken güney yarım kürede yer alan ülkelerde ise hasat zamanı nisan ayından ağustos ayına  kadardır. Bazı ülkelerde ise net bir yağışlı ve kurak mevsim olmadığı için yılda 2 kez hasat yapılabilir. Bu ülkelerde genellikle yılın ilk hasadı çok verimli olurken ikinci hasattan elde edilen kahve miktarı düşüktür.

      Geleneksel kahve hasat biçimi elle toplamadır. Elle toplama ise temelde iki farklı şekilde yapılır; şerit halinde toplama ve seçerek toplama. Şerit halinde toplamada kahvenin olgun olup olmaması dikkate alınmaksızın şerit halindeki kahve meyveleri tek bir hamlede dalından sıyrılır. Seçerek toplamada ise çalışan işçi tarafından kahve meyveleri tek tek kontrol edilerek yalnızca olgun olan meyveler toplanır yeterince olgunlaşmamış meyveler ise olgunlaşması için dalında bırakılır. Seçerek toplama yöntemi hasadın kalitesini arttırmaktadır ancak bir ağaca bir işçinin farklı dönemlerde 3-4 kez uğramasına neden olduğu için hasat süresini uzatmakta ve hasat maliyetini arttırmaktadır bu yüzden seçerek toplama yöntemi genellikle getirisi yüksek olan arabica kahve türlerinde kullanılmaktadır.

    Makineli kahve hasat biçimindeyse amaç kaliteli hasat yapmaktansa en hızlı şekilde hasat yapmak olduğu için kahve hasat makinesi ağacı sallamak suretiyle ağacın üzerindeki tüm kahve meyvelerini yere dökerek kahvenin tek seferde çok hızlı bir biçimde hasat edilmesini sağlar. Ürün kalitesini çok düşürdüğü için genellikle robusta tipi kahve türlerinde kullanılmaktadır.

    Ortalama bir işçi seçerek toplama yöntemiyle bir günde 90 kilogram ila 180 kilogram arasında kahve meyvesi toplayabilir. Bu ağırlığın ancak yüzde 20’si kahve çekirdeğini oluşturur yani bir kahve işçisi bir günde 18 kilogram ila 36 kilogram arası kahve çekirdeği toplayabilmektedir. Makineli hasattaysa bu miktar tonlarcadır. Bu durumsa kaliteli kahvenin neden pahalı olduğunun nedenini açıklayan en temel nedenlerden biridir.